Vores holdning mere end vores Aptitude bestemmer vores højde

By | november 24, 2019

“Der er en tynd linje mellem at være #1 eller #100 og for det meste det mentale.” — Jimmy Conners, amerikansk professionel tennisspiller, der vandt 109 professionel singler titler i løbet af hans karriere
Vores samfund beundrer styrke og magt. Siden de tidlige spil af de antikke olympiske lege, har vi haft konkurrencer på styrke, udholdenhed, hurtighed og lignende. Vi har kontaktet hjernekraft eller intellektuelle evner på samme måde. Vi er i ærefrygt for intellektuel giganter med hukommelse, argumentation eller kompleks problemløsning evner langt ud over vores egen. IQ test blev udviklet til at måle denne intellektuelle styrke og magt. Vi er kommet til at tro, at meget intelligente mennesker gøre bedste professorer, læger, ledere, forskere, og så videre. Mange mennesker tror, at høj IQ og høje niveauer af succes og lykke gå sammen.
Men mange intellektuelle giants er følelsesmæssige dværge. Vi alle kender folk, der kan køre mentale cirkler omkring os mindre dødelige, men deres liv er noget rod. Mange “ikke lide tåber med glæde.” Deres skæring wit eller bidende sarkasme viser ofte en arrogant, overlegen attitude, der vækker vrede og reducerer samarbejde. Dette medfører normalt i dårligt beskadigede relationer, virksomheder, familier eller grupper. Der mangler noget. Vi ved, at der er meget mere til et vellykket liv end en stærk hoved; Vi har også brug for en stærk hjerte. Intelligens er kun en del af ligningen; Vi skal også beskæftige sig med de menneskelige faktorer — menneskelighed i andre og os selv. Vi skal behandle følelsesmæssige faktorer.
En spændende ny fagområde er ved at opstå rundt såkaldte følelsesmæssige intelligens. Mange bøger, undersøgelser og EQ test instrumenter eksploderet på scenen. Psykolog, forfatter og New York Times journalist, Daniel Goleman fik tingene i gang med hans internationale bestseller, følelsesmæssig intelligens: hvorfor det kan sagen mere end IQ. Her er hvordan han definerer følelsesmæssig intelligens, “evner såsom at kunne motivere sig selv og fortsætter over for frustrationer; at styre impulser og forsinkelse tilfredsstillelse; at regulere ens humør og holde nød fra oversvømmer evnen til at tænke; at empathize og håber.” Det er en god definition af personlig effektivitet. Det er også en temmelig god oversigt over mange af de tidløse lederskab principper.
Jeg viste denne EQ definition på en ledelse udvikling workshop. En af deltagerne var en sports psykolog, der hjælper olympiske atleter forbedre deres mentale conditioning. Han reagerede øjeblikkeligt tilbud med den bemærkning, at det var en stor definition af en verdensklasse atlet. Som baseball-spiller og manager, Yogi Berra, sagde, “succes i enhver sport er 90% fysiske færdigheder og anden halvdelen er mentale.” Ingen har nogensinde beskyldt Yogi for at være en intellektuel kæmpe — heller ikke meget af en matematiker.
En veldokumenteret bog, følelsesmæssig intelligens samler de videnskabelige beviser, at det er vores holdning mere end vores aptitude, der bestemmer vores højde. Golemans forskning fører ham til at konkludere, “på best IQ, bidrager omkring 20 procent at de faktorer, der bestemmer succes, liv, som efterlader 80 procent til andre kræfter.” Dette er alt for konservativ EQ forskere og forfattere Robert Cooper og Ayman Sawaf. I deres bog, Executive EQ: følelsesmæssig intelligens i lederskab & organisationer, de skriver, “— IQ kan være relateret til så lidt som 4 procent af virkelige succes — over 90 procent kan være relateret til andre former for intelligens – det er følelsesmæssig intelligens, ikke IQ eller rå hjerne magt alene, der understøtter mange af de bedste beslutninger, den mest dynamiske og rentable organisationer og den mest tilfredsstillende og vellykket liv.”

One thought on “Vores holdning mere end vores Aptitude bestemmer vores højde

  1. frolep rotrem

    Great write-up, I am normal visitor of one’s blog, maintain up the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

    Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.